Bedrijfscultuur ontwikkeling

Waarom bedrijfscultuur ontwikkeling?

Omdat je nu eenmaal geen project kunt starten waarin je de bedrijfscultuur gaat veranderen maar dit een geleidelijk ontwikkelprocess is. Hierin is een duidelijke richting wel van belang. Bijvoorbeeld ‘Wij zijn een lerende organisatie’ of, ‘Wij zijn een continue verbeterende organisatie’. Hiervoor is het als basis van belang dat er emotionele veiligheid wordt ervaren door de medewerkers en men constructief de dialoog ‘durft’ aangaan. Zonder dialoog kan er namelijk niet worden geleerd en niet worden verbeterd. Leren en verbeteren is elke dag weer met elkaar ‘de zoektocht’ durven maken.

Samen met HUMUS gaat u werken aan een 'veilige bedrijfscultuur', waar gezegd kan worden wat gezegd moet worden. Een cultuur waarin uiteindelijk excellente processen en de resultaten iedere medewerker motiveert. Een cultuur waarin men niet Moet maar Wil werken. HUMUS voedt u en uw team tijdens dit hele proces en geeft het team handvaten om hierin steeds meer eigen haar verantwoordelijkheid te nemen.


Veiligheids- & kwaliteitscultuur

In veel organisaties zijn de kwaliteitshandboeken op orde, de RI&E is gemaakt en het keurmerk prijkt op de voordeur. Toch gebeurd het dat de beleving van de medewerkers rond veiligheid en kwaliteit te wensen overlaat. Elkaar aanspreken op (bijna-) ongevallen of kwaliteitsissues is moeilijk. Het wordt vaak direct persoonlijk opgevat en zo ‘gijzelt’ de organisatie zich soms in een patroon dat maar moeilijk kan doorbroken worden. Terwijl de noodzaak daarvoor er wel is!

Humus helpt om het thema Veiligheids- en kwaliteitscultuur bespreekbaar te maken. Uiteraard begint dat bij het management. Zij geven het voorbeeld. Veel van onze outdooractiviteiten kunnen metafoor staan voor een productie- dienstverleningsproces. Door met elkaar de uitdaging aan te gaan in een veilige omgeving en te reflecteren op wat er gebeurd en niet gebeurd ervaart men wat er in de werkelijkheid van alle dag plaatsvind. De tips en tops die het team daaruit meeneemt kunnen worden omgezet in concreet gedrag op de bedrijfsvloer. Het geeft elke deelnemers de taal die nodig is om elkaar scherp te houden en aan te spreken. Als medewerkers herkennen wat er gebeurd en erkennen dat zij hiervoor medeverantwoordelijk zijn komt er ruimte om nieuwe wegen te verkennen.


Projectcultuur

Wij van HUMUS zijn overtuigd van de kracht van het ervaringsleren. Onze deelnemers ‘leren door doen’. Organisaties die veel projectmatig werken herkennen dit wel. Echter door de ‘product- productiegerichtheid’ gaan er nog al eens kostbare leermomenten verloren. Met elkaar stilstaan bij de projectprocedures en bij ‘wat zich tussen de oren’ afspeelt zijn ‘doeners’ minder gewent. Daar zit vaak wel de winst. Daar zit het lerend vermogen. Dit begint met elkaar vooraf aan het project écht leren kennen. Wie heeft welke kwaliteiten en waar zitten de kwetsbaarheden? (Daniel Ofman) Hoe kunnen we elkaar het best helpen? Dit alles bespreekbaar maken met aandacht voor de persoonlijke kant,…daar wil HUMUS u bij helpen. Voor elke projectstart, tussen- of eind evaluatie kunnen we met actieve werkvormen uw team veilig verder helpen.

‘Krachtige’ buitenactiviteiten in een inspirerende omgeving vormen de basis van onze aanpak. De deelnemers zijn daarbij interactief bezig in teamverband.


Wil je kennis maken met het ervaringsleren? Meld je dan nu aan voor de ervaringsdag.

Wie leert groeit | wie groeit raakt geïnspireerd | wie geïnspireerd is durft gedrag en omgeving te veranderen | wie dat durft…...!